Schatkamer van het Amsterdamse stadshout!

Schatkamer van het Amsterdamse stadshout!
31 oktober 2017 Rob
Stadshout Amsterdam

Enkele dagen terug was ik weer eens op bezoek in het charmante winkeltje van Stadshout in de 2e Jan v.d. Heijdenstraat in Amsterdam. Het is van dinsdag t/ zaterdag geopend en echt een aanrader om eens binnen te lopen! Vol met hout en allerlei producten hiervan gemaakt. Al het hout komt uit de stad, waar jaarlijks zoveel wordt gekapt dat alle Amsterdamse meubelmakers hiervan kunnen worden voorzien, maar zover is het nog niet, stadshout verwerkt maar een klein deel hiervan, de rest wordt nog altijd versnipperd of doorverkocht aan handelaren. Ik kom er ongeveer 1x per 2 maanden en dat is telkens weer reuze gezellig en hoe langer ik er rondscharrel hoe meer ‘schatten’ er boven water komen, want er ligt altijd nog wel een vergeten stuk hout ergens in een hoekje of verscholen achter een stapel planken.

De oogst was weer zeer verassend. Zo vonden we nog een paar planken van de grote Iep die pal voor de deur van het winkeltje in de Amsterdamse Pijp stond, de plek waar het allemaal begon. Want toen enkele jaren eerder hier een andere boom in de straat werd gekapt was dit de aanleiding voor Cristow Schultz (de meubelmaker) om Stichting Stadshout op te richten samen met zijn vrouw Marijke Hogers onder het mom van ‘Geen boom meer de Pijp uit’ Sindsdien hebben zij velen andere meubelmakers geïnspireerd. Hergebruik van stadsbomen door lokale houtbewerkers zie je nu in steeds meer steden. Lokaal hout heeft een enorme meerwaarde tegenover ‘Anoniem’ hout waarvan de herkomst onbekend is.

Ook een 120 jaar oude Beuk uit Artis die tijdens een herfst storm in 2013 op de apenkooi viel (dat worden mooie muziekdoosjes met een aapje erop!) en een veld Esdoorn van de Gustav Mahlerlaan die in het ‘Varkensbosje’ stond van de familie Bofkont kwamen tevoorschijn in de schatkamer van stadshout Amsterdam!

 

Meer over studio Stadshout vind je op hun website en facebook-pagina

 

 

!! Aangepaste levertijden in aug & sept 2018 !!

Meer info